תיכון שיח, גליל מערבי

מוזמנים ליום פתוח לתיכון שיח לילידי 2009-2010

הכירו את תיכון שיח
תיכון אלטרנטיבי וחדשני בגליל המערבי: תיכון מקצועי, דיאלוגי ואקולוגי הפועל בשילוב משרד העבודה ורשת עמל.

לקראת שנת הלימודים התשפ"ה אנו מזמינים אתכם להצטרף למרחב המשפחתי והחם שלנו, לתיכון שאינו ממסדי, בו פוגשים כל נער ונערה בדיוק כמו שהם, כשלכל אחד יש מקום, וכן, יש גם הסעות!

איתנו תלמדו על החיים האמיתיים, בלי ציונים ובלי מבחנים ותרכשו מקצועות רלוונטיים: עיצוב, הפקה מוזיקלית, צילום, עריכת וידאו, אופנה, צורפות, חקלאות ועוד.

מתרגשים להתקדם במסע ומחכים לכן/ם!

תיכון שיח, גליל מערבי

נפתחה ההרשמה לימים הפתוחים לתיכון שיח לילידי 2009-2010

הכירו את תיכון "שיח"  תיכון אלטרנטיבי וחדשני בגליל המערבי: תיכון מקצועי, דיאלוגי ואקולוגי הפועל בשילוב משרד העבודה ורשת עמל.

לקראת שנת הלימודים התשפ"ה אנו מזמינים אתכם להצטרף למרחב המשפחתי והחם שלנו, לתיכון שאינו ממסדי, בו פוגשים כל נער ונערה בדיוק כמו שהם, כשלכל אחד יש מקום, וכן, יש גם הסעות!

איתנו תלמדו על החיים האמיתיים, בלי ציונים ובלי מבחנים ותרכשו מקצועות רלוונטיים: עיצוב, הפקה מוזיקלית, צילום, עריכת וידאו, אופנה, צורפות, חקלאות ועוד.

מתרגשים להתקדם במסע ומחכים לכן/ם!

התקשרו ונשמח לדבר 054-618-8189

לפרטים נוספים:

מלאו את הטופס ונחזור אליכם

תיכון שיח נפתח בספטמבר 2019 במועצה אזורית מטה אשר. תיכון זה אמור לשרת את הבוגרים של מסגרת החינוך הדיאלוגית "שיח" (וכרגע מסתיימת בכיתה ח'), ולהוות המשך טבעי שלה. בו בזמן הוא גם פתוח לכלל אוכלוסיית בני הנוער של מטה אשר והסביבה. במהלך השנים הראשונות של פעילותו, עתיד התיכון לצמוח בהדרגה ולהגיע בסופו של דבר ל-150 תלמידים.  

תיכון שיח משלב בין זרמים – החינוך הדיאלוגיהחינוך המקצועי  והחינוך האקולוגי – ויתיכם לכדי גישה חינוכית אחת. כל אחד מזרמים אלו בא מתפיסת עולם אחרת, מושתת על עקרונות חינוכיים אחרים, ומכיל פרקטיקות שונות. ועם זאת, אנו סבורים שהשילוב של הזרמים מבליט את החוזקות של כל גישה, תוך שהוא גם משלים אותה. ביחד הם מהווים גישה אינטגרלית ייחודית, דוגמא ומקור השראה למסגרות דומות שעשויות לקום ברוחה.

גיל הנעורים:

אפשר להתייחס אל תהליך ההתבגרות בגילאי העשרה לא רק כעל בעיה שצריך לפתור, אלא כהזדמנות לצאת אל החיים מצוידים בעומק ורגישות. לא להסתפק בשמירה על בני הנוער ב"תנור אפייה" מוגן יחסית עד שיהפכו למבוגרים נורמאליים, אלא לקחת את ההזדמנות הזו בחדווה עם מלוא התשוקה והשאיפה לחיים שיש בהם עומק של משמעות, וצחוק של הגשמה.

גיל הנעורים הוא נקודה רגישה בחיי אדם. בגיל הצעיר הזה מרגיש האדם חשיפות רבה מצד אחד, ומצד שני רצון להיות כבר מבוגר ולהתקבל לחברת המבוגרים. הרבה פעמים השילוב הזה יוצר צורך להסתתר ולעטות מסכה המעתיקה באופן מכאני כל מיני גינונים של מבוגרים, ומחצינה ציניות, אדישות לכאורה, ולעיתים גם התנהגות עבריינית.

מתחת למעטה זה מסתתרת רגישות גדולה, חוכמה שקוראת מבין השורות, שלפעמים רואה את הפגמים של חברת המבוגרים, אבל לא תמיד יודעת לתרגם את עצמה למעשה. מניסיוננו, בני נוער צמאים למרחב מכבד וקשוב שייתן להם את ההזדמנות להסיר את המסכה, ולהתגלות ברגישותם וחוכמתם. בתוך מרחבים כאלו הם יכולים להניח לציניות, לבטא פחדים, ולמצוא את הדרך להישאר נאמנים לעצמם. נתיב כזה מאפשר להפוך את תהליך ההתבגרות לתהליך של יצירה.

זו תקופה רגישה בחיי אדם. דברים שנקבעים בשלב זה, הרגלים שנקנים, דעות שנקלטות, התנסויות ראשונות, כל אלה מעצבים בעוצמה את חיי המתבגר למשך שנים רבות.

מבוגרים צעירים

והנה, דווקא בזמן זה הנער והנערה על פי רוב בודדים. בית הספר התיכון יוצר מסגרת מלאכותית עם בעיות מלאכותיות הממלא את זמנם המשותף של המורים והנערים. ההורים לא תמיד פנויים, גם לא תמיד יודעים איך לעזור. הם מרגישים שהילד בועט, רוצה לצאת החוצה, להשתחרר מעול ההורים, אבל דווקא עכשיו הוא זקוק לאדם בוגר שיוכל להבין ללבו. לא תמיד החברים, שבעצמם עסוקים באותן בעיות ומנסים להסתירם זה מזה, הם מענה מספק.

וכך התיכון שאנו מציעים מבקש קודם כל להתייחס לשלמות חייהם של הנער והנערה, ובמידת האפשר להתייחס אליהם כמבוגרים צעירים ובני שיח.

תיכון "שיח" הוא סוג של בית, שממנו יוצאים ואליו חוזרים. בית שבו כל אחד מרגיש שהוא חשוב ובעל ערך. מרחב לבני נוער שהוא מרחב של זמן והקשבה, של התעמקות בבעיות החיים, של לימוד מתוך עניין, של טיפוח המידות, של גילוי ופיתוח הזהות העצמית ושכלול העצמאות. מרחב כזה יכול להתקיים אך ורק מתוך אמון בבני נוער, אמון ברצונם ללמוד ולהרחיב דעת, אמון ברצונם להשפיע חברתית, ואמון בכוחם להתמודד ובזכותם לצעוד במסע חייהם הייחודי.

חלק מזה קשור לאחריות שמעבירים למתבגרים, עם הזכויות והחובות שמשתמעות מכך. התייחסות רצינית, מכבדת, שלא עושה הנחות, אבל גם תומכת ומעודדת, ומציעה תמיכה גם ברמה האישית. במקביל אנו מציעים למתבגר לצאת החוצה, לעולם, להתחכך בתרבות המבוגרים בצדדים היותר מפותחים שלה, לעבוד בדברים אמתיים, ללמוד דברים אמתיים, ליצור דברים אמתיים ולתרום תרומה בעלת ערך אמתי.

הלימוד החי יעמוד במרכז חיי הקהילה ויאיר כל פעולה. אינסוף שאלות לאינסוף הפנימי ולאינסוף החיצוני – וכל מה שביניהם. זה מזמין הלך רוח מסוים, טעם ששווה לקום בשבילו בבוקר. חריצות מסוימת, רצינות, אבל גם חיוך שממיר רצינות חמורת סבר, ברצינות עניינית. זה דורש גם אמונה, אמונה בלימוד כערך

.

  • לכל נער ונערה ללא קשר למקום שבו למדו לפני כן, חינוך ביתי, בתי ספר אלטרנטיביים, או בתי ספר רגילים.
  • תיכון שיח מיועד לכל מי שמבקש לקחת אחריות על חייו, ומוכן לעבור תהליך משמעותי של עבודה, לימוד, חיפוש, שכלול, התנסות, חקירה, עם אנשים נוספים.
  • המצטרף לוקח חלק במסלול אלטרנטיבי ופורץ דרך, וזה מצריך נכונות לצעוד בדרך לא סלולה ולהשתתף באופן פעיל ביצירת מרחב של התפתחות. המצטרף אינו רק צרכן של התיכון אלא פעיל בייצורו.
  • תיכון שיח יעסוק בנושאי אדם-עולם, מתוך אכפתיות לסביבה האנושית והלא-אנושית, ויהווה פלטפורמה לרצון לתרום ולהשפיע בעולם, לקחת חלק בריפויו של העולם.
  • להיות מרחב חיים משמעותי לבני נוער, לצוות ולהורים.
  • לתת הזדמנות לכל נער/ה לגדול ולהתפתח בקצב שלו/ה במסגרת של קהילה בריאה ותומכת הדואגת לשלומו/ה הפיסי והנפשי ועושה זאת בקנה מידה אנושי.
  • לאפשר לבני נוער להתבגר ולהפוך לאנשים שלמים המפותחים הן בצד הרגשי והן בצד החברתי. אנשים ערניים אינטלקטואלית ובעלי אחריות מוסרית.
  • לחנך לשיתוף פעולה, כבוד הדדי, ומעורבות חברתית. לתת כלים בתקשורת בין אישית ובפתרון סכסוכים.
  • לתת הזדמנות לבני נוער להתחכך בתרבות המבוגרים מן הצדדים היותר מפותחים ואיכותיים שלה, ובמקביל לאפשר להם השתלבות בתרבות זו ובתרומה משמעותית.
  • ליצור מקום המאפשר לבני נוער שונים שבאים מרקעים שונים וביכולות שונות להשתלב בפעילות משותפת מבלי לחוש שהם חריגים או מיוחדים יותר מכל אחד אחר. 
  • מבנה בית הספר, תכניו ודרכי עבודתו

לאחר מספר שנים של תהליך צמיחה (3-5) תיכון "שיח" יכלול כ-150 בני נוער ובנות נוער מכיתות ט' ועד י"ב. השנה הראשונה (כיתה ט') היא שנת מבוא והיכרות עם מקצועות שונים, לאחר מכן כל נער ונערה יצטרכו לבחור את אחד מן המסלולים הבאים:

1. סאונד והפקה מוזיקלית

לימודי הפקה מוזיקלית ועיצוב צליל, בהתאמה לאולפנים ולהופעות, למוזיקה חיה ולמוזיקה שנשענת על מחשב, ועל השילוב בין השניים. עם זאת, הכישורים שיירכשו במגמה זו רלוונטיים לא רק למוזיקה (הפקה מוזיקלית לנגנים וזמרים) אלא גם
להפקת צליל לטובת קריינות, דיבוב, פסקולים לסרטים/סרטונים, פרסומות ועוד.

אנו בשלבים מתקדמים של הקמת אולפן הקלטות בסיסי, שייתן שירותי הקלטה והפקה מוזיקלית החל מהשנה הבאה.

2. צילום ועריכת וידאו

אחד המקצועות המבוקשים בעידן הדיגיטלי. בני הנוער שנולדו בעידן זה, בעלי גישה ומיומנות לתחום הרבה יותר מהמבוגרים.בלימודי המגמה יילמדו תכנים מקצועיים בצילום סטילס ווידאו, עריכה, אפטר אפקט, כתיבת תסריט, בימוי, תאורה, הפקה ועוד. התלמידים יעבדו בשיתוף פעולה עם תלמידי מגמת הסאנוד וההפקה המוזיקלית, וישתתפו בפרויקטים משותפים. גם בלימודי המקצוע הזה, כבכל המקצועות הנלמדים בתיכון שיח, תתאפשר יציאה לשוק העבודה החל מכיתה יא' בשילוב עם הקמת עסק בתיכון שלנו, שיציע שירותים בתחום.

הציוד באולפן, יחד עם ציוד הצילום של תלמידי הצילום, ייתן מענה לקשת רחבה של צרכנים, החל מבעלי עסקים ועצמאים המעוניינים בסרטון לקידום העסק, יו-טיוברים שרוצים להפיק סרטונים מושקעים, ואף זמרים ולהקות שרוצים להתאמן בחדר חזרות מאובזר עם אפשרות להקליט שיר אחד או אלבום מלא.

3. ייצור רב-תחומי דיגיטלי – מייקרים

מגמת המייקרים (Makers) כשמה כן היא: מגמה של אנשים יוצרים. 
אחת המטרות של המגמה היא לאפשר יצירה בטווח רחב ככל האפשר, החל מהיי-טק (רובוטיקה, תכנות, מידול, מדפסות תלת-מימד, רחפנים וכו') ועד  הלואו-טק (נגרות מסורתית, ריתוך). באמצע יש תחומים כמו אלקטרוניקה, חשמל, עיצוב (עיצוב פנים, עיצוב גרפי, עיצוב תעשייתי, עיצוב אופנה) וצורפות.

המשותף לכל התחומים האלה הוא פתרון בעיות אמתיות, בזמן אמת, כשבמקום ללמוד משהו ואז לחשוב מה אפשר לעשות עם מה שלמדנו, מתחילים באיתור של בעיה או צורך אמיתי, ממשיכים ברעיון לפתרון הבעיה ואז לומדים מה צריך כדי ליישם את הפתרון שהוצע. הפוך מהסדר הרגיל.

ה"בעיות" או הצרכים יכולים להיות  פרטיות/אישיות (ילד שרוצה לעצב לעצמו בגד, לבנות שולחן, להקים לעצמו אתר), צרכים שלנו בתיכון "שיח" (בניית ספסלים ופינות ישיבה, מערכת השקייה שתנטר את הלחות של האדמה עם חיישנים להשקייה יעילה, גם בתקופת החופש הגדול), צרכים של הקהילה שבה הם גרים, או בעיות גלובאליות, כמו זיהום מקורות מים, זיהום אור, זיהום אוויר, משאבים מתכלים ועוד.

למעשה כל יצירה, שימושית ו/או מעשית, היא יצרנות ולכן רלוונטית לתעודת המקצוע הזה. (אמנם יש בתיכון "שיח" גם הרבה עיסוק באמנות ויצירה שהיא נטו להבעה, ביטוי אישי, מימוש פוטנציאל, ואמירה כשזה נפלא ומבורך ועוסקים בזה  אצלנו הרבה, אבל במסגרת לימוד תעודת מקצוע המייקרים יצירה אמנותית לא מספיקה. היא חייבת להתמודד עם בעיה ממשית).

אז איך לומדים? תוך כדי עשיה. לאורך שנות הלימודים בשיח תלמידי המגמה ישתתפו בפרויקטים לפי צרכים שהם יאתרו או יוזמות שיפתחו. הפרויקטים שייבחרו יהיו בדרגת קושי הולכת וגוברת עם השנים כך שהם ירכשו מיומנויות רלוונטיות שבסוף התהליך יזכו אותם בתעודת מקצוע של משרד העבודה, עם הצגת פרויקט גמר מסכם.

ובכל זאת, המייקר הוא לא אוסף של סך המיומנויות שרכש, אלא הוא בעל גישה מסויימת לעולם. דרך חיים. אטיטיוד. מבט מסוים על החיים. מבט יזמי, מבט פרו-אקטיבי, שלא שואל "מה אני יכול?" אלא "איך אני יכול" ו"מי השותפים שלי?"

כחלק מההכשרה המקצועית בני הנוער בתיכון "שיח" יעבדו וירוויחו כסף. תהיה אפשרות לחפש בעזרתנו עבודה כשכיר במפעלים יצרניים בסביבה, ומי שלא יעבוד בחוץ יעבוד בחברה שתקום בתיכון "שיח", שתהיה עסק לכל דבר ותציע שירותים מעולם היצרנות בשלל תחומים. הרחבה בנושא העסק שנקים תגיע בקרוב.

לבה הפיסי של המגמה הוא המייקרספייס: מרחב של סדנאות המאפשרות יצירה בעץ, מתכת, הדפסת תלת מימד, חיתוך לייזר ועוד. היצירה במגמה שמה דגש על ייצור של פתרונות ברי קיימא על צרכי קהילה, מרמת התא המשפחתי, דרך הקהילה המקומית ועד הקהילה הגלובלית. הלימוד הוא בגישת (PBL (Project Based Learning. כלומר, תחילת התהליך היא בבחירה מושכלת של מטרת הפרויקט, כשבמהלך ביצוע הפרויקט נרכשות מיומנויות עבודה טכנית ועבודה בצוות, למידה עצמאית ואיסוף מידע רלוונטי.

תיכון שיח עושה שימוש בתוכניות הקיימות כבר בתחום החינוך המקצועי בתחומים הללו, ובהתאמה לרוח החינוך הדיאלוגי. מסלולים אלה יכללו בתוכם גם היבט עיוני וגם היבט מעשי, ובין השאר גם התנסות בעבודה מחוץ לכותלי בית הספר. בתום תקופה ההכשרה התלמידים יקבלו תעודה על הכשרתם.

בצד העיסוק בתחומים אלו, תיכון "שיח" שואף להציע גם ארבעה סוגי תכנים נוספים המשלימים ומהווים ביחד חלק מתפיסה שלמה של האדם:

  • סדנאות יצירה ומרחבים להבעה בתחומי האומנות (ציור, חימר, מלאכת יד, עבודת עץ וכדומה).
  • מוסיקה, מחול ותיאטרון.
  • לימוד עיוני, להעמקת התרבות, לביטוי אישי, לחקירה והעמקה אישית. לימוד זה לא יהיה חופף בהכרח לתוכנית הלימודים של משרד החינוך, ויהווה מקור השראה אמתי ורב-תחומי. הלימוד יעשה באמצעות הרצאות של מומחים, ולימוד נושאי המתמשך על פני פרק זמן תקופתי, ולפעמים גם מבוסס פרויקטים.

עקרונות פעולה:

  • לבני נוער בתיכון ניתנת אפשרות בחירה בבניית תכנית אישית.
  • תהליכי הערכה ומשוב יתקיימו בהתאם לתפיסת העולם של החינוך הדיאלוגי. לא יתקיימו מבחנים ולא יהיו ציונים במהלך הלימודים, למעט מבחנים חיצוניים לתעודת המקצוע.
  • התיכון יהיה קטן מתוך עקרון חינוכי. אינטימיות חיונית לטעמנו בכל חינוך בעל משמעות. מספר התלמידים הקטן יאפשר לנו להכיר כל נער ונערה באופן אישי ועמוק.
  • מכנה משותף מרכזי בין החינוך המקצועי לחינוך הדיאלוגי היא העבודה המעשית. בית הספר יציע שני נתיבים לתעסוקה: עבודה כשכיר מחוץ לבית הספר, והקמת עסק עצמאי.
  • תיכון שיח יכוון לתעודת מקצוע. יחד עם זאת, הוא יאפשר לתלמידים את האופציה להיבחן במבחני הבגרות, ויבנה לכל תלמיד מערך שיתמוך בו להשגת מטרה זו.
  • הלב של תיכון שיח הוא אנשי הצוות שלו: מי שהם כאנשים, מה שהם מביאים אתם, האופן שבו הם מתקשרים, האופן שבו הם עובדים יחדיו. הצוות החינוכי כולל, לצד מורי המקצוע, חונכים שעיקר התמקדותם הוא בליווי האישי של בני הנוער, והנחיה התהליכים הקבוצתיים והקהילתיים.
  • המרחב הפיזי ישלב את הגישה הדיאלוגית והאקולוגית עם המקצועית, ויורכב משילוב בין סדנאות מקצועיות ובין מרחבים ביתיים. מבנים אקולוגיים חצי פתוחים, המשתלבים בתוך הטבע, וביניהם כיתות חוץ ומרחבים אחרים שאינם עושים הפרדה כה חותכת בין פנים לחוץ, והמאפשרים אינטראקציה זורמת בין המרחבים השונים. התוכנית האדריכלית תהיה מבוססת על בנייה ירוקה ככל הניתן, גם ברמה של הצורה וגם ברמה של החומרים ועיצוב הפנים.
  • אחריות היא ערך מרכזי הן בתפיסת העולם האקולוגית והן בחינוך הדיאלוגי, ולכן האחריות על עיצובו, תחזוקתו וניקיונו של בית הספר תהיה במידה רבה של בני הנוער והצוות. בנוסף, יהיו פרויקטים של בינוי אקולוגי של המבנה עצמו כחלק מתוכנית הלימודים.
  • סכסוכים וגישורים: גישור יהווה חלק משגרת החיים והזדמנות להתנסות בסוג תקשורת אחר שיבוא לידי ביטוי בחיי היומיום. אנשי הצוות יעברו הכשרה בתקשורת בין-אישית ובגישור

מהתקשורת:

דילוג לתוכן